Brabants Go Toernooi 25-26 september 2010

Op 25 en 26 september 2010 vond het 33ste Brabants Go Toernooi plaats, niet in de hoofdstad van onze mooie provincie maar in Eindhoven. Als stad is Eindhoven natuurlijk minder dan ons mooie 's-Hertogenbosch, maar ik moet toegeven dat er meer (en beter) Go wordt gespeeld.

Omdat er op zondag ook een eendagstoernooi in Zutphen was (waar de opkomst groter was) was de opkomst met 24 (waarvan 15 uit Eindhoven) deelnemers niet al te groot, ook de Bossche opkomst was met 2 Go-spelers (Thijs en Leo) niet bijzonder hoog te noemen.

Thijs begon zaterdag tegen Jilles uit Eindhoven en was zo onverstandig om in een gewonnen stand een grote groep (en dus de partij) weg te geven, maar gaf in zijn tweede partij tegen Bart uit Eindhoven geen grote groep meer weg en stond na de eerste dag dus op een 50% score. Op zondag begon Thijs weer met een verliespartij, nu tegen Wim uit Barendrecht, blijkbaar moet Thijs eerst op gang komen voordat hij in vorm is. Daarna mocht Thijs tegen mij en nadat ik een levende groep dood liet gaan en in het eindspel een trucje van Thijs (wat me weer 30 punten kostte) over het hoofd zag was het over en uit. Ook in de laatste partij tegen Colin uit Eindhoven maakte Thijs geen fout meer en hij sloot het toernooi met een positieve score (3 uit 5) af.

Voor mijn dramatische partij tegen Thijs had ik 3 goede (in ieder geval tot het begin van het eindspel) partijen gespeeld waar ik stuk voor stuk voorstond voordat ik punten (en de partij) begon weg te geven. Tegen Gilles (6e kyu) uit Eindhoven verloor ik uiteindelijk met maar een half punt zodat er niet ťťn maar wel twintig zetten zijn aan te merken als de verliezende zet. Na vier verliespartijen mocht ik de laatste ronde tegen Marcel, een 10e kyu uit Eindhoven, en omdat ik die partij nog wel wist te winnen (met 60 punten zonder dat er grote groepen werden weggegeven) is mijn Go-zelfvertrouwen niet helemaal geknakt maar ik ben wel weer 90 ratingpunten op de EGD-lijst kwijt.

Naast prijzen voor de eerste drie plaatsen (Willem-Koen Pomstra was met 5 uit 5 de winnaar) was er een aanmoedigingsprijs voor de beste (en enige) jeugdspeler (Colin Christiaans uit Eindhoven) en Fons was zo aardig om mij ook een aanmoedigingsprijs te overhandigen omdat ik had verloren van een clubgenoot. Ik dank Fons (en de hele Eindhovense Go Club) voor de goede organisatie en ben van plan om de prijs (het boek Five Hundred and One Tesuji Problems) zodanig te bestuderen zodat ik de komende 501 partijen tegen Thijs in ieder geval niet meer verlies.

Omdat de partijen tussen Bossche en Eindhovense Go-spelers is geŽindigd in een 3-3 gelijkspel (Thijs 2-1 en Leo 1-2) heb ik Fons gevraagd om binnenkort met een Eindhovense delegatie een tegenbezoek te brengen aan Go Club Den Bosch om zo ook de Bossche spelers die niet in de gelegenheid waren om Eindhoven te bezoeken de mogelijkheid te bieden om tegen Eindhovense Go-spelers te spelen.

Leo Koolhoven