Go in Duketown Toernooi op Pinksteren 21 Mei 2018

Afgelopen 21 mei was het alweer de 6e editie van het Go in Duketown toernooi in 's Hertogenbosch dat traditioneel op Tweede Pinksterdag wordt gehouden. Deelnemers en organisatie kunnen in meerdere opzichten terugkijken op een zonnige dag.

Dit jaar werd voor het eerst, parallel aan het hoofdtoernooi, een jeugdtoernooi georganiseerd, op 13x13 borden. Uit 5 verschillende steden kwamen in totaal maar liefst 13 kinderen. Dat was veel meer dan de organisatie had durven hopen. Dankzij Dave de Vos (3d) kwam de grootste afvaardiging van Go Club De Vlinder uit Baarle

De kinderen speelden niet minder serieus dan de volwassenen. In 6 speelronden werd uiteindelijk een winnaar bekend: Renis Muca. Als enige wist hij 6 uit 6 te scoren, een knappe prestatie, en daarmee was hij de duidelijke winnaar van het eerste Go in Duketown jeugdtoernooi. Hij nam de beker mee voor de prijzenkast van De Vlinder.

Het waren kleinere borden en kinderen spelen meestal wat sneller. Tussen de partijen door vermaakten ze zich ook met andere spellen zoals Catan. Daardoor werd het een leuke speel-, doe- en go-dag. Gelet op de opkomst en de reacties, van zowel de kinderen als de ouders/begeleiders, is het jeugdtoernooi voor herhaling vatbaar. Hopelijk wordt het net zo'n traditie als het hoofdtoernooi.

Van tevoren waren er enige zorgen of een jeugdtoernooi ten koste zou gaan van het hoofdtoernooi. Het aantal kinderen was immers groter dan verwacht en de locatie kan veel, maar niet onbeperkt, mensen aan. Kinderen kunnen ook wat meer drukte geven. Gelukkig bleek dat niet het geval. De sfeer was ook onder de volwassenen opperbest en de opkomst met 31 spelers gaf een prima bezetting waarbij zowel meerdere dan-spelers als kyu-spelers vertegenwoordigd waren. Het mooie weer en het ruime terras maakten dat iedereen, jong en oud, zich goed kon vermaken met spannende partijen, een uitgebreide lunch (dank met name aan Karin en Bep!), en tussendoor een drankje, een praatje of een informeel partijtje met de anderen.

Martin Bierbooms (2k) uit Eindhoven stond voor de opgave te proberen zijn resultaat van vorig jaar, de eerste prijs, te evenaren. Met 4 keer winst in de eerste 4 ronden was hij flink op weg, maar in de 5e ronde lootte hij tegen Bas Vet (2d). Ook Bas had tot dat moment 4 uit 4. Deze laatste partij moest dus de uiteindelijke winnaar opleveren. Omdat Go in Duketown een volledige handicap heeft en een sudden death na 30 minuten speeltijd p.p., wordt het dan al snel spannend. Uiteindelijk kon Bas zijn 5e winstpartij laten bijschrijven. Hij neemt de mooie wisseltrofee mee naar Eindhoven.

Go in Duketown kent niet alleen een volledige handicap, er is ook geen bar of kopgroep. De verdere resultaten waren mede daardoor sterk wisselend. Zo staan in de uitslagenlijst 8 kyu-spelers in de top 10, en zijn buiten de top 10 4 dan- spelers te vinden.

De locatie, het mooie weer, het ruime terras, het groen, de uitgebreide lunch, de welkomstspeech van onze voorzitter, het waren allemaal ingrediënten voor een zéér geslaagde dag die in een ongedwongen sfeer verliep. Maar bovenal waren het natuurlijk de spelers zelf die dat alles bewerkstelligden. Hierbij wil ik iedereen bedanken die eraan heeft bijgedragen dat deze dag, met hoofd- en jeugdtoernooi, zo'n succes werd.

Sybo Bruinsma

De foto's hieronder geven een impressie.

Grote opkomst, maar iedereen wil in de schaduw zitten

De jeugd speelt geconcentreerd.

Het terras was een geliefde plek,

Binnen werd ook flink gestreden.

Soms was een partij heel bezienswaardig.

De gelukkige winnaar.

De organisatie is erg tevreden over de opkomst, de sfeer en de uitslag en wil iedereen hartelijk danken voor de komst en de getoonde sportiviteit. Zonder jullie zou het toernooi uiteraard niet mogelijk zijn geweest.