Go in Duketown 2017

Maandag 5 juni 2017, tweede pinksterdag. 29 go-spelers komen samen in Den Bosch om een leuke dag te hebben en en passant enkele partijtjes tegen elkaar te spelen. Volgens de formule die we al vijf jaar hanteren in Den Bosch: een half uur bedenktijd, geen byo-yomi en... volledige handicap. Dit zorgt er voor dat je eens tegen andere tegenstanders speelt dan op andere toernooien.

Om half tien melden de eerste spelers zich al, terwijl we pas om elf uur beginnen. Vanaf tien uur druppelen ook de andere deelnemers mooi gedoseerd binnen. Het is prachtig weer, dus het terras is al snel gevuld met goborden en mensen die zich warm spelen.

Rond kwart voor elf houdt Don Verheijen, de voorzitter van Go Club Den Bosch, zijn openingsspeech. Hierin bespreekt hij de lessen die getrokken kunnen worden uit het boek Relentless, waarin 48 partijen tussen de Koreaanse prof Lee Sedol en de Chinese prof Gu Li uitgebreid besproken worden. Het tweede deel van zijn speech gebruikt hij voor een oproep aan AlphaGo. Hij verzoekt AlphaGo om niet meer tegen mensen te spelen, aangezien zijn superioriteit toch al vaststaat. Voor AlphaGo is het spel slechts een kunstje, voor de mens kunst met een grote K.

Hierna begint het toernooi en het indelingsprogramma plaatst in de eerste ronde de twee winnaars van de afgelopen twee jaar tegenover elkaar: Joop Kwak (2016) speelt tegen Koen Pomstra (2015). Koen wint dit onderlinge treffen ondanks de acht handicapstenen voor Joop. Het is in een toernooi met volledige voorgift natuurlijk altijd lastig om van verrassingen te spreken, want iedereen heeft in principe evenveel kans om te winnen. Maar toch wint de witspeler over het algemeen zijn of haar partij.

Na vier ronden staan Rudi Verhagen en Martin Bierbooms bovenaan het speelveld met ieder vier punten. Zij spelen in de laatste ronde dan ook tegen elkaar en deze partij wordt gewonnen door Martin. Hij is dus de terechte winnaar van de vijfde editie van ons Go in Duketown toernooi. De tweede plaats wordt gedeeld door Rudi Verhagen, Koen Pomstra, Gerard Nederveen en Martin Finke met elk vier winstpartijen. Zij delen het prijzengeld voor plaats 2 en 3 en voor de mensen met 4 uit 5. Op basis van weerstandspunten is Rudi tweede en Koen derde.

Het mooie weer en de deelnemers zorgden voor een prima toernooi. Het publiek van de volkstuinvereniging hebben we niet en masse kunnen bekeren tot ons mooie spel, maar nieuwsgierig was men wel.

Rob Friederichs