Dag van het Park 2010 (1)

De foto's op deze pagina zijn op 30 mei 2010 in het Burgemeester van Zwietenpark genomen. Toen vond daar de Dag van het Park plaats. Er was van alles te doen, waaronder presentaties van verschillende verenigingen. Go Club Den Bosch liet zien hoe mooi het Go-spel, en hoe gezellig de Go-club is. Het weer zat helaas niet mee; het was koud en guur. Als u op een foto klikt, wordt deze in een apart venster groot weergegeven. Dat kan handig zijn, als u een foto wilt opslaan of afdrukken.

Enthousiast vertelt Arjan, met z'n handen in zijn zakken, over het mooie Go-spel: "Het Go-spel is 40 eeuwen geleden in China ontstaan. De spelregels van dit elegante spel zijn erg eenvoudig, maar Go spelen is dat zeker niet." Geboeid luistert de bezoeker toe, terwijl op de achtergrond Don over zijn volgende zet piekert.

Don wikt en weegt. Go is een denksport en als je tijdens een partij regelmatig nadenkt, speel je veel beter. Op de achtergrond demonstreert de meer fysiek-ingestelde pencak silat vereniging "Paguron Mande Muda Mawar Suci" haar kunnen. "Mawar suci" betekent "heilige roos".

Go wordt gewoonlijk op een 19x19-bord gespeeld, maar om de spelregels uit te leggen, en een partij met een beginner te spelen, worden 9x9-borden gebruikt. Hiernaast ziet u een vergevordere partij op een 9x9-bord. Ik zet mijn geld op wit.

Don heeft zojuist de spelregels uitgelegd en hij speelt nu een partijtje. Hoewel het twee tegen één is, maakt Don een goede kans om te winnen.

Arjan heeft zijn handen vrijgemaakt en legt de spelregels uit aan een leergierige familie. De jongens hebben er kijk op. In de achtergrond zijn meneer en mevrouw van positie gewisseld.

Thijs speelt tegen een lid van de Heijmans Excelsior Damvereniging, terwijl Don en Arjan goedkeurend toekijken.