Go-les op basisschool 't Schrijverke 2010 (2)

In het najaar van 2010 geeft Go Club Den Bosch weer go-les op basisschool 't Schrijverke. De totale Go-cursus bestaat uit 6 lessen van één uur. De foto's op deze pagina zijn op 12 november 2010, tijdens de tweede les, genomen. Als u op een foto klikt, wordt deze in een apart venster groot weergegeven. Dat kan handig zijn, als u een foto wilt opslaan of afdrukken.

Frits legt aan de leerlingen uit wat "ko" is. "Ko" is het japanse woord voor "eeuwig" en de ko-regel voorkomt, dat een partij eeuwig kan duren, omdat hij niet toestaat dat de laatste twee zetten steeds worden herhaald.

Daarna vertelt Wout dat stenen slaan leuk is, maar dat het eigenlijke doel van het spel het omsingelen van gebied is. Ook leren de leerlingen, hoe ze kunnen tellen hoeveel punten ze behaald hebben.

Maar daarna worden er weer snel partijen gespeeld. Vanaf nu geen slag-go meer, maar echt Go; zoveel mogelijk gebied omsingelen en voorkomen dat je stenen geslagen worden. Deze twee leerlingen spelen samen tegen Wout.

Veel partijen spelen is DE manier om te leren Go-spelen. Na een aantal keren dezelfde fout gemaakt te hebben, zien de leerlingen dat het niet goed gaat en dan proberen ze wat anders. Zo worden ze elke les betere Go-spelers.

Omdat er een oneven aantal leerlingen is, moet Frits meespelen. Wout loopt wat rond, geeft de leerlingen advies en maakt foto's.

In de regel wordt Go op een 19x19 bord gespeeld, maar voor een beginnerscursus worden 9x9 borden gebruikt. De partijen zijn overzichtelijker en ze zijn veel sneller afgelopen, waardoor de leerlingen in een half uur veel partijen kunnen spelen.

Zwart staat er niet goed voor, maar hij kan zich redden, omdat hij op meerdere plaatsen twee witte stenen tegelijk atari kan zetten. Wit kan dan maar één van de twee redden en zwart kan de andere slaan. Zo kan zwart gemakkelijk de schuine witte muur doorbreken en het witte gebied binnenlopen. De schuine witte muur is niet erg sterk, omdat de stenen niet met elkaar zijn verbonden.