Go-les op basisschool 't Schrijverke 2010 (3)

In het najaar van 2010 geeft Go Club Den Bosch weer go-les op basisschool 't Schrijverke. De totale Go-cursus bestaat uit 6 lessen van één uur. De foto's op deze pagina zijn op 26 november 2010, tijdens de vierde les, genomen. Als u op een foto klikt, wordt deze in een apart venster groot weergegeven. Dat kan handig zijn, als u een foto wilt opslaan of afdrukken.

Tijdens deze les leren de leerlingen stenen te vangen. Ze leren alles over dubbel-atari, serie-atari, een trap of ladder, een net en een muizeval. Deze laatste wordt ook wel 'snap-back' genoemd.

Bij Go is het omsingelen van gebied belangrijker dan het slaan van stenen. Maar door vijandelijke stenen te vangen, kan men eigen stenen veilig stellen of bijvoorbeeld een muur van de tegenstander doorbreken en daardoor een groter gebied veroveren.

Wat nu? Wit is aan zet en hij weet niet wat hij moet doen. Hij wil graag de zwarte groep, die bijna omsingeld is, vangen, maar de vier witte stenen liggen er ook niet florissant bij. Moet hij eerst zijn witte stenen in veiligheid brengen, of kan hij direct in de aanval?

Henk speelt ook mee. In één partij demonstreert hij alle besproken methodes om stenen te vangen; van dubbel-atari tot en met de muizeval.

Zwart kan met één zet zijn vijf stenen in nood redden, maar hij ziet het niet. Gelukkig ziet wit het ook over het hoofd, waardoor zwart een herkansing krijgt. Soms lijkt Go meer op een kansspel dan een denksport.

Op de achtergrond wordt diep nagedacht, maar de spelers op de voorgrond bekijken het Go-spel wat luchtiger. En dat is geen enkel probleem, want Go-spelen doe je voor je plezier.

Maar op het eerste bord kunnen de twee zwarte stenen in de hoek, met een 'snap-back', worden geslagen. En beide spelers zien het niet.

De les is afgelopen en de stenen worden weer in de bakjes gedaan.