Go-les op basisschool 't Schrijverke 2010 (4)

In het najaar van 2010 gaf Go Club Den Bosch weer go-les op basisschool 't Schrijverke. De totale Go-cursus bestond uit 6 lessen van één uur. De foto's op deze pagina zijn op 17 december 2010, tijdens de laatste les, genomen. Als u op een foto klikt, wordt deze in een apart venster groot weergegeven. Dat kan handig zijn, als u een foto wilt opslaan of afdrukken.

Het sneeuwt flink, maar Leo en Wout hebben de elementen getrotseerd en zijn naar basisschool 't Schrijverke gekomen, voor de laatste Go-les van deze cursus.

Leo begint de les door te vertellen over grote ogen, drie op een rij, vier op een rij, het bijltje, etc. Af en toe onderbreekt hij zijn betoog om een slok te nemen van de koffie, die Miriam hem gebracht heeft.

Daarna vertelt Wout over seki. Er blijken groepen te zijn, die geen twee ogen hebben en toch leven; ze kunnen niet worden geslagen. Dit lijkt in een raar verhaal, maar er is geen speld tussen te krijgen.

Deze les wordt er voor het eerst op 13x13 borden gespeeld. Daardoor worden de partijen interessanter, maar ze duren ook langer. Een leerling die vorig jaar de cursus heeft gevolgd, doet deze laatste les ook mee. Dit betekent dat er acht leerlingen zijn, die met elkaar spelen; Leo en Wout lopen wat rond.

Enthousiast gaan de leerlingen de strijd aan. Op zo'n groter bord heb je toch wat meer de ruimte.

Goedkeurend kijkt Leo toe.

Leo buigt zich voorover en gespannen volgt hij de ontwikkelingen op het Go-bord. Hij weet dat hij zich niet met de partij mag bemoeien, maar het valt hem zwaar ... Hij wil het uitschreeuwen "Let op, je tegenstander loopt je gebied binnen. Straks houd je niks meer over".

Alles is onder controle.

Leo houdt het niet meer uit. Hij wil zelf spelen; desnoods tegen twee leerlingen.

"Wat flik je me nou. Ik dacht, dat die groep leefde."

Zo ziet een vergevordere Go-partij uit. De leerlingen hebben de afgelopen weken veel geleerd.

De les wordt afgesloten met een diploma-uitreiking. De leerlingen krijgen een diploma en een DVD met een Go-cursus. Het diploma is voor henzelf, de Go-cursus voor de naaste familie, vrienden of kennissen.