Tien redenen om Go te spelen

  1. Go is een heel eenvoudig spel. Het gaat om omsingelen en veroveren. Er zijn verder geen gecompliceerde regels met uitzonderingen en speciale gevallen. De regels van het spel kunnen in een paar minuten worden uitgelegd.
  2. Go is een heel complex spel. Bij bijna alle denkspellen verslaan computers de mens met gemak. Computers kunnen tegenwoordig zelfs beter schaken dan de mens en voor € 100,- kan men een schaakcomputer kopen met een ELO-rating van 2000. Voor Go ligt het anders. Na tientallen jaren ploeteren is er uiteindelijk een Go-programma, dat een beetje op niveau kan Go-spelen. Namelijk de allergrootste Google computer die de beste proffesional heeft kunnen verslaan.
  3. Go is één van de populairste spellen in de wereld. Tientallen miljoenen mensen spelen Go.
  4. Go is het oudste bordspel dat er bestaat. Dat een spel na zoveel jaren nog steeds zo veel beoefenaars heeft, geeft aan dat het spel kwaliteit heeft.
  5. Remise komt zelden voor. Bij schaken eindigen veel partijen in remise, maar bij Go heeft bijna elke partij een winnaar en een verliezer.
  6. Als men tegen een sterkere speler speelt, mag men bij de eerste zet meerdere stenen op bord plaatsen. Door deze voorgift kan het, ondanks het verschil in sterkte, toch een spannende partij worden.
  7. Men kan gemakkelijk van zijn of haar fouten leren. Met uitzondering van de stenen die geslagen zijn, blijven gespeelde stenen op het bord liggen. Tijdens een partij tonen de stenen op het bord het verloop van de partij. Gemaakte fouten blijven de hele partij zichtbaar.
  8. Go gaat over opbouwen, niet over afbreken. In tegenstelling tot schaken en dammen, begint een partij Go met een leeg bord en de spelers proberen sterke, flexibele structuren te bouwen.
  9. Go is een subtiel spel. Geduld en evenwicht zijn belangrijker dan agressie en hebzucht. Onredelijke zetten worden afgestraft. Goede spelers zoeken balans tussen gebied veroveren en invloed opbouwen.
  10. Go-spelen is heel erg leuk.