Welkom


Tweede Pinksterdag maandag 6 juni 2022 organiseert Goclub Den Bosch traditiegetrouw weer het Go in Duketown toernooi.
Dezelfde dag staat 's-Hertogenbosch ook in het teken van Jazz in Duketown.
Al jaren een zeer succesvol en goed bezocht toernooi.
Zie voor meer informatie: Go in Duketown
Aanmelden kan door een mail te sturen naar Thijs Breel: thijs.breel AT home.nl . (Let op: Vervang AT door @) Hij wil dan ook graag je speelsterkte weten.


Go is een fascinerend bordspel dat zo'n 4000 jaar geleden is ontstaan in China. Het spel is ook bekend onder de namen baduk, wei ch'i, weiqi en igo en wordt wereldwijd door 25, 50 of zelfs 100 miljoen mensen gespeeld. Dit zijn de getallen die men op Internet kan vinden. Als de waarheid in het midden ligt, mogen we uitgaan van 50 miljoen Go-spelers; een respectabel aantal.

In Japan, Korea, China en Taiwan is Go immens populair; op TV, in de kranten, in de Hikaru no Go manga, in tijdschriften, in computer-spelletjes, overal is Go aanwezig. Professionele Go spelers zijn, net als Sumo worstelaars, beroemdheden. Rond 1880 werd Go in Europa geïntroduceerd en sinds 1959 is er een Nederlandse Go Bond, die nu zo'n 900 leden heeft.

Go Club Den Bosch is in 1976 door Frits op ten Berg opgericht. De club heeft tijden van grote bloei meegemaakt. Samen met Frits hebben, om een paar namen te noemen, Frank Janssen, Wout Verheij en Arjan Nabbe de club groot gemaakt. Frank is verkast naar Amstelveen en is ondertussen één van de beste Go-spelers van Europa. Arjan en Frits spelen nog steeds in Den Bosch. Rond het jaar 2000 had de Go Club het moeilijk, en is toen - vanwege gebrek aan belangstelling - op non-actief gegaan.

In 2007 is de club weer actief geworden en telt ondertussen enthousiaste leden, waaronder 1 aanstormend jeugdlid!. Elke dinsdagavond komt de club om 20:00 uur op de volkstuin bijeen om Go te spelen en bier te drinken. Er is ook koffie. Op clubavonden kunnen mensen die wat meer over Go willen weten, binnenlopen. Er is altijd wel iemand vrij om de spelregels uit te leggen of om een partijtje mee te spelen.
Een impressie van wat recente clubavonden staat hier
Als je benieuwd bent is hier alvast een introductie boekje over de club te bekijken.


In de maand november 2015 organiseerde Goclub Den Bosch een speciale introductiecursus voor kinderen van de basisschool. De cursus is onderdeel van Sjors Sportief, zie voor meer informatie: KinderGo bij Sjors Sportief 2015

Aan de vooravond van ons jaarlijks Go in DukeTown tournooi verscheen een leuk artikel in het stadsblad van 's-Hertogenbosch: